Wij zijn Roestvrij

ROESTVRIJ ZIJN

We maken theater op locatie met getalenteerde spelers.

Roestvrij theater staat voor avontuur. Als speler of vrijwilliger ben je Roestvrij, oftewel flexibel. Of we een voorstelling maken in een zwembad of in een oud restaurant; samen met een gedreven groep spelers, professionele theatermakers, medewerkers en vrijwilligers gaan we de uitdaging aan om tot een bijzondere theater beleving te komen.

We zijn een Roest-vrijplaats, ruimte voor verbeelding en avontuur. Samen gaan we onze grenzen verkennen door middel van voorstellingen en theatertrainingen binnen schools of in de vrije tijd om theater te wortelen in het platteland. We poetsen net zolang totdat jongeren kunnen glimmen van trots. Het publiek en wij met hen.

ROESTVRIJ ZIJN

We maken theater op locatie met getalenteerde spelers.

Roestvrij theater staat voor avontuur. Als speler of vrijwilliger ben je Roestvrij, oftewel flexibel. Of we een voorstelling maken in een zwembad of in een oud restaurant; samen met een gedreven groep spelers, professionele theatermakers, medewerkers en vrijwilligers gaan we de uitdaging aan om tot een bijzondere theater beleving te komen.

 

Leander Breen

Leander Breen

Artistiek directeur & maker
Welina Ensing

Welina Ensing

Productieleider
Dorien Folkers

Dorien Folkers

Dramaturg
RV.Natas.B

Natasja Looman-van Beem

Theaterdocent

Elisah Volgers

Theaterdocent
Margriet Bolding

Margriet Bolding

Theaterdocent

Wout Brugge

Theaterdocent
Wout Nooitgedagt

Wout Nooitgedagt

Theaterdocent
Fons Groenewegen

Fons Groenewegen

Voorheen Raad van toezicht
Mathijs Klok

Mathijs Klok

Techniekondersteuning
Mathijs helpt sinds 2019 bij vele producties bij de techniek opbouw en het technisch draaien van een voorstelling.
Marinus Vroom

Marinus Vroom

Adviseur
Marinus is een stille kracht achter de schermen. Hij is betrokken in het beginstadium van een project. Samen met Leander verzint hij de meest bijzondere en onmogelijke uitgangpunten.
inge hidding

Inge Hidding

Raad van Toezicht - voorzitter
Inge is lid van de Raad van Toezicht

Gerard Paulissen

Raad van Toezicht - secretaris
Gerard is lid van de Raad van Toezicht

Lamminus Tabak

Decorondersteuning
Lamminus bouwt mee aan het decor voor diverse voorstellingen.
Lisa Maartense

Lisa Maartense

Kostuumontwerp
Lisa ontwerpen en maakt de kostuums voor de Nachtelijke Beleving en Ondergronds. Het leukste project was het creëren van de slak tijdens de Nachtelijke Beleving in 2022.
Gemma

Gemma Hauptmeijer

Productieleider (oud-medewerkers)
Gemma doet sinds 2019 deels de(pre-) productie van de Nachtelijke Beleving en deed productie bij Overbruggen. Daarnaast produceert ze jaarlijks de theaterweek op Stad & Esch Diever van 2022 en 2023.

ROESTVRIJ DENKEN

Roestvrij theater is ontstaan vanuit de ambitie van Leander Breen (artistiek leider) om theatereducatie in de regio aan te bieden voor kinderen en jongeren die hier niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Leander is een geboren en getogen Dievenaar en wil kinderen en jongeren een kans bieden die hij zelf gemist heeft. Een plek creëren waar je samen theater (kunst) gaat maken die je de mogelijkheid geeft om te ontdekken wie je bent en wat je kan.

ROESTVRIJ DENKEN, FLEXIBEL EN AUTONOOM

Roestvrij theater verteld het verhaal van een locatie met de stem van jongeren. Vanuit onderzoek en met humor worden actuele thema’s aangestipt zodat er een beleving kan ontstaan. Daarnaast verzorgt Roestvrij theater trainingsprogramma’s op school en in de vrije tijd. Dit om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met theater maken en middels theaterwerkvormen hen aan te zetten tot ‘Roestvrij denken’, flexibel en autonoom.

kleine foto voor bekijk hier al onze voorstellingen

Bekijk hier onze voorstellingen door de jaren heen.

MISSIE

Roestvrij theater maakt voorstellingen op locatie en verzorgt theater trainingen. Onder begeleiding van professionals krijgen kinderen, jongeren en volwassenen de vrijheid om te experimenteren. Ze zijn in elk proces een volwaardige artistieke partner om hun artistiek inhoudelijk te ontwikkelen.

Door samenwerking met vele vrijwilligers en ondernemers zijn we met publiekstheater van sociaal maatschappelijk belang op het platteland. We werken vanuit de actualiteit op een laagdrempelige, verbindende manier. We leiden eigentijdse, nieuwsgierige, brutale en ondernemende theatermakers op. We stimuleren talentvolle jongeren om door te stromen naar een kunstvakopleiding. 

VISIE

Roestvrij theater wil een toevoeging zijn in het culturele veld door het maken van mooie en inspirerende voorstellingen op locatie. Door middel van humor en relativeringsvermogen willen wij ons publiek niet alleen vermaken, maar tevens een spiegel voor houden. Hierin zien ze de actualiteit terug en het geeft naast de herkenning stof tot nadenken.

Daarnaast fungeren onze projecten als middel om in een gemeenschap van maatschappelijke betekenis te kunnen zijn, zonder op artistieke kwaliteit in te leveren. Onze projecten hebben invloed op het verbeteren van de sociale cohesie, het activeren van vrijwilligers, het ontwikkelen van talent en het aantrekken van toerisme.

Geschiedenis

Op zeventien februari 2012 ging Shakespeare’s Midzomernachtmerrie in Diever in première. De eerste voorstelling van Roestvrij theater waaraan 25 vrijwilligers tussen de 13 en 60 jaar hebben meegewerkt. In de jaren daarna volgden kleine optredens en in 2013 speelden we “Assepoester, in en nieuw jurkje”. Met deze voorstelling zijn we gaan toeren langs kleine theaters en buurthuizen. Als een letterlijke kroon op ons werk, mochten we met Assepoester in mei 2013 optreden voor de koning en koningin.

In de jaren daarna richtte Roestvrij theater zich vooral op een schoolvoorstelling, straattheater en andere theatrale performance tijdens evenementen en festivals. Sinds het afstuderen van de artistiek leider is Roestvrij theater gaan groeien. We speelden de afgelopen jaren met een jongensgroep een aantal bewerkingen op Shakespeares Twelfth Night, Hamlet en de Feeks

 Sinds 2017 maakt Roestvrij theater de Nachtelijke Beleving. Een theatrale route van 1,5 uur door dorp en natuur met onderweg betoverden scenes. Het is uitgegroeid tot locatie theater en community art. Vanaf 2022 heeft Roestvrij theater zich gevestigd in de kas in Dwingeloo. Dit is de uitvalbasis van Roestvrij theater. Hier worden wekelijks theatertrainingen gegeven en gerepeteerd voor zeer diverse voorstellingen met kinderen, jongeren en volwassenen.

Kom werken bij Roestvrij

Klik hier voor onze vacatures.